onsdag den 6. juni 2007

Unge spillere kopierer deres idolers unoder

Nedenstående er taget fra en artikel i dagens 24-timer:
De unge spillere bliver påvirkede af deres voldelig idoler, mener eksperter
Det er en solrig Store Bededagsaften, da Odense KFUMs ynglingehold tager imod Otterup. Ved stillingen 9-5 udvikler en uskyldig tackling sig til et regulært slagsmål, da en Otterup-spiller kopierer franskmanden Zinedine Zidane fra VM-finalen sidste år og stanger en KFUM-spiller i brystet med hovedet, hvorefter han kvitterer ved at sparke sin modspiller ned. Episoden udvikler sig til et slagsmål mellem op til 20 spillere og tilskuere. Kampen annulleres, og begge klubber får bøder.
Slåskampen i Odense er et eksempel på, at de unge spillere i dag er langt grovere end tidligere. Det oplever fodbolddommerne, som dømmer i landets ungdomsrækker.
»Lige som samfundet generelt er blevet grovere, så er det samme tendens som sker i ungdomsrækkerne. Det er en meget uheldig udvikling, som vi må forsøge at stoppe. Dommer-kollegerne rundt omkring taler meget om, hvor hårdt det er i dag,« forklarer Per Bo Christiansen, der er næstformand i Dansk Fodbolddommer Union og tilføjer:
»Især de unge dommere har det svært. Min egen nevø dømte en enkelt ungdomskamp i Skovbakken ved Århus og blev svinet så meget til, at han aldrig igen vil røre en fodboldbane.«
Kopierer de professionelle
24timer har talt med 10 ungdomstrænere fra klubber i hele landet. De oplever alle, at spillet er blevet grovere, og at de unge spillere kopierer deres idolers unoder.
»På drengeholdene lige under eliteniveau er der en del spillere, der synes, det er sejt at lave bissetricks ligesom stjernerne. Det er noget, vi er blevet meget mere opmærksomme på at få stoppet,« siger drengetræner Mikkel Rasmussen fra Aalborg Chang.
Per Sørensen, lilleputtræner i Kastrup Boldklub, mener ligeledes, at ungdomsfodbolden i dag ligner den professionelle på godt ondt.
»Børnene skubber, provokerer og råber. Du ser ligeså mange albuer og skubberi blandt de unge som på topplan. Det er ikke en positiv udvikling,« siger han.
Lærere og træner har ansvar
Lektor Karsten Froberg fra Institut for Idræt på Syddansk Universitet mener, at det er vigtigt, at voldelige spillere bliver straffet, så deres opførsel ikke smitter af på børn og unge.
»Hvis børnene har nogle fornuftige trænere, der forstår at bruge landsholdsspilleren Christian Poulsen som et eksempel på, hvor galt det kan gå, så kan det ligefrem komme til at virke præventivt,« siger han.
Også børnepsykolog John Halse mener, at trænere og skolelærere står overfor en stor opgave med at forklare de unge, at de ikke må opføre sig som deres idoler.
»Tendensen til at trigge, når man ikke får sin vilje, ligger i høj grad i tiden. Det gælder også for børn. Og når de ser Christian Poulsen, der lader temperamentet løbe af med sig, så kan de få fornemmelsen af, at det er i orden at gøre sådan. Derfor er der brug for en tydelig udmelding fra forældre, trænere og skolelærere om, at den slags er langt over grænsen,« siger børnepsykologen.